Een week na Parijs had terrorisme ook België in haar greep. In Brussel werden alle metrolijnen stil gelegd en veel evenementen, concerten en sportwedstrijden afgelast. Extra politie en militairen werden ingezet die door Belgen op een bijzondere manier werden ondersteund: met plaatjes van poezen.

De kattenfoto’s werden gebruikt om de veiligheid van de hulptroepen te bevorderen. Op 22 november werden namelijk politieacties gehouden om de misdadigers op te sporen. Er werd veel over de operaties getwitterd en kon daardoor gevaar brengen. Om dit te voorkomen, werd er via Twitter gevraagd om niets te melden over de politie-invallen. Dit werd gedaan onder de onschuldige hashtag BrusselsLockdown. Door de foto’s had het zo’n impact dat het wereldwijd ging.

Humor

Het was NOS-cameraman Hugo Janssen die op het idee kwam. Om de vraag voor stilte op social media te respecteren, besloot hij om een foto te maken van zijn poes ondersteund met tekst en die te posten in het Nederlands en later ook in het Engels. Janssen vertelt in een NOS-artikel dat het internet vol staat met katten en iedereen ze leuk vindt. Dit resulteerde in een sneeuwbaleffect van humoristische kattenfoto’s; vaak gecombineerd met serieuze of grappige teksten.

De grap werd door veel mensen opgepikt en nagedaan. Binnen een paar uur werden honderden kattentweets verstuurd onder de hashtag en dat ging nog enkele dagen door. De tijd van angst en terreur veranderde naar een tijd van humor en bescherming. De berichten kregen een onderliggende betekenis. De komische pluizenbollen werden gebruikt om moed en steun te tonen in de moeilijke situatie voor burgers en de hulptroepen.

Medicijn

Het is niet gek dat de kattentrend zo enorm uitliep tot een mediahype. Het was een medicijn om met de frustrerende en enge situatie om te gaan. De frustraties liepen op door onwetendheid over de aard van de politie-invallen en ging gepaard met angst dat de misdadigers mee konden lezen over de stand van zaken. Door middel van de plaatjes was het toch nog mogelijk voor de toeschouwers om erover te praten.

Mensen twitterde dat de misdadigers ten onder zouden gaan door schattige katten. Anderen beschreven de hulptroepen door bijvoorbeeld militairen te photoshoppen op een hovercraft in de vorm van een kat. Sommigen stuurden berichten om hun steun te betuigen aan de Belgen of elkaar ondersteund door foto’s van een lieve poes. Als klap op de vuurpijl plaatste de Belgische politie de volgende dag een plaatje van kattenvoer als dank voor de assistentie.

Vuur is niet te bestrijden met vuur. Terreur is dus niet te bevechten met angst. Wat wel kan, is terrorisme beantwoorden met humor en elkaar steunen in moeilijke tijden.