Of er nu gestemd wordt voor de leden van de Tweede Kamer, het Europees Parlement of de Waterschappen, journalisten proberen zo snel mogelijk met een voorspelling van de uitslag te komen. Bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne was dat niet anders. Maar is het tegenwoordig niet mogelijk om de uitslag aan de hand van het jubilerende Twitter te voorspellen? Was een zoekopdracht op #RF16 voldoende voor een nieuwsartikel?

Om maar met de deur in huis te vallen: nee, een zoekopdracht op #RF16 was niet voldoende om alle informatie over het referendum binnen te halen. Althans, er kwam meer informatie vrij dan de bedoeling was. Op hetzelfde moment werd in Denemarken namelijk getwitterd over het Roskilde Festival 2016, ook #RF16. Overigens was dat vooral sneu voor dat festival, aangezien het veruit in de minderheid bleek te zijn in de Twitter-arena.

Als je de tweets echter enigszins scande, bleef er genoeg over om het nieuws mee te ondersteunen. En dat hebben journalisten massaal gedaan: tweets zoeken bij het nieuws. Een interview met Geert Wilders was niet meer nodig, hij bereikte de NOS via Twitter. En dat is nog maar één voorbeeld van het gebruik van Twitter in de eindeloze vulling van een bijna ontelbaar aantal liveblogs (waaraan zelfs de LINDA. moest geloven).

Tot zover tweets als ondersteuning van het nieuws. Maar kan je er ook de uitslag mee voorspellen? In 2015 probeerde het Oxford Internet Institute dat tijdens de Britse parlementsverkiezingen en kwam een heel eind. Echter, verschillende kiezersgroepen gebruiken Twitter op afwijkende manieren, concludeerden de onderzoekers. Om de uitslag dus echt te kunnen voorspellen, moet er eerst een model worden gemaakt dat voorziet in de juiste gebruikersdata.

Eenzelfde soort poging om de uitslag van het Oekraïne-referendum van afgelopen week in ons land te voorspellen, heeft voor zover bekend niet plaatsgevonden. Wel monitorde bijvoorbeeld Coosto het aantal ‘voor’- en ‘tegen’-Twitteraars, maar Geenstijl trok aan de bel: zo’n scan leverde volgens hen foutieve resultaten op, aangezien de stemming op Twitter door Twitter-robots werd beïnvloed.

Zowel de Telegraaf als journalist Rachid Finge probeerden nog een uitkomst te peilen via de poll-optie van Twitter, maar de uitslag kwam in beide gevallen niet eens in de buurt van een zinnige voorspelling. En aangezien de NOS had besloten om geen tussentijdse opkomstcijfers bekend te maken, werd men ouderwets gedwongen om tot het sluiten van de stembureaus te wachten. Om negen uur zat men dus aan de buis gekluisterd en waren de ogen op #RF16 gericht, om zo snel mogelijk de eerste uitslagen te kunnen melden (en zo nu en dan een Deense festivaltweet te negeren).