Na de jaarlijkse ronde van Qatar, wordt dit jaar ook het Wereldkampioenschap wielrennen in Qatar gehouden. Vooraf was er weinig ophef, maar dat is na zondag wel anders. Anouska Koster reed zonder aanleiding de hekken in. Terug op de fiets stappen lukte niet meer. Door de hitte en de tranen zag ze alles dubbel.

Nadat Koster van de Rabobank-liv ploeg over de streep kwam, moest ze ook nog overgeven.  “We hebben nog nooit in dit soort omstandigheden gereden. Het is wel eerder zo warm geweest, maar dit soort warmte heb ik nog nooit meegemaakt. Het is hele droge hitte”, volgens ploeggenoot Anna van der Breggen tegenover de NOS.

‘Het was onverantwoord’

Hun collega van de Rabobank-liv formatie Roxane Knetemann had ook last van de hitte. “Het leek wel alsof ik in een sauna reed. Bovendien rijdt iedereen in vrijwel luchtdicht tijdritpak zonder veel te drinken. Verschrikkelijk”. Knetemann had het daardoor ook fysiek zwaar, zo zei ze tegen de NOS. “Ik zag de laatste kilometers ook dubbel. Het slaat nergens op wat hier gebeurt”. Ze had nog harde woorden over voor de internationale wielerfederatie UCI: “De UCI heeft hier totaal niet over nagedacht. Er horen tien ambulances klaar te staan na de finish. Het is geen goed idee om hier een WK te organiseren.

Renster Chantal Blaak van de Nederlandse Boels-Dolmans formatie verwoorde het goed toen ze zei dat het onverantwoord was. “Je start nog met ijs, maar dat is na twintig minuten klaar. Na tien kilometer had ik last van kippenvel, wat een teken is van oververhitting. Je voelt dan niet alleen je benen, maar ook je longen”. De ploeg van Blaak, waar ook Ellen van Dijk deel van uit maakt, hadden nog wel iets te vieren na afloop. Ze legden de veertig kilometer als snelste af, in 48.41,62, waardoor ze zich tot wereldkampioenen kroonden.

UCI

De UCI heeft vorige week een hitteplan opgezet, maar dat was niet in werking getreden. Bij het Beat the Heat-protocol zou het parkoers worden verkort. Daarnaast zouden er extra motoren met bidons rijden. Het parkoers was in dit geval niet ingekort en bij een ploegentijdrit wordt er niet extra gedronken.

Op social media leidde de kwestie tot veel ophef. “Geen publiek, heter dan heet en een valpartij door oververhitting. Goed bezig UCI”, aldus wieleranalist Thijs Zonneveld op Twitter. Vooralsnog heeft de UCI nog niet gereageerd op de gebeurtenissen van gisteren.