Minister Schippers van Volksgezondheid had in augustus al besloten om het blauwe ‘Ik-Kies-Bewust’-vinkje op voedingsmiddelen af te schaffen. Vorige week was ook het groene vinkje aan de beurt. Deze wordt vervangen door een app, gebaseerd op de nieuwe Schijf van Vijf, die per persoon laat zien wat een ‘goede’ optie is om te eten. Of dit de oplossing is? Daar is niet iedereen het over eens, ook al lijkt minister Schippers een goed doordacht plan te hebben.

Waar de vinkjes voor velen onduidelijk waren, zou de de nieuwe voedings-app meer helderheid moeten geven. Het is de bedoeling dat de app consumenten de juiste informatie biedt over de samenstelling van en de voedingswaarden in producten. Hierbij houdt het programma rekening met allergieën, maar er wordt ook informatie gegeven over een gezonde voedingskeuze waarbij suiker, zout en ongezonde vetten vergeleken kunnen worden.

Om de app succesvol te kunnen ontwikkelen, moet er genoeg informatie beschikbaar zijn over producten. Volgens de rijksoverheid wordt door het bedrijfsleven momenteel een investering gedaan in de verbetering van productinformatie. Het is de bedoeling dat deze gegevens in een centrale database terechtkomen. Deze informatie kan weer gebruikt worden voor de ontwikkeling van de ‘Voedings-app’, waar consumenten over een tijdje hun informatie over voeding vandaan kunnen halen. Het lijkt alsof deze berichtgeving in de meeste media niet genoemd wordt.

In de verschillende media, zoals de Volkskrant, NOS en Trouw, wordt vooral aandacht besteed aan de afschaffing van de blauwe en groene vinkjes. Het alternatief, de voedings-app, wordt vaak kort of niet benoemd. Daarnaast wordt door de consumentenbond het alternatieve idee van ‘het stoplichtsysteem’ gegeven. Hierbij wordt de mate van vet, verzadigd vet, suiker en zout door middel van een groen, oranje of rood bolletje aangegeven. Maar kritische vragen worden niet gesteld: waarom is kennisvoorziening over voeding nodig? Zouden mensen deze niet al moeten hebben?

Ontevredenheid app

De consumentenbond was volgens de NOS één van de partijen die minister Schippers aanraadde om de ‘Ik-Kies-Bewust’-vinkjes af te schaffen. De bond gaf als voorbeeld dat de groene vinkjes ook op magere chocomelk stonden, waar zes suikerklontjes per beker in zit. Dit gaat tegen het advies in om zo min mogelijk drank met suiker te drinken. Over de app is de consumentenbond ook niet positief te spreken. Sandra de Jong van de Consumentenbond: “De voedingswaardes moeten gewoon duidelijk op de voorkant van het product staan”.

De consumentenbond is niet de enige partij die ontevreden is met de voorgenomen ontwikkeling van de voedings-app. Volgens Malou van Hintum is het idee van Schippers een heel slecht idee. Op ‘ThePostOnline’ schreef zij een artikel met een reactie op de app. Hierin vraagt zij zich af waar de app-gegevens uiteindelijk naartoe gaan: “Wie die gegevens aan welke partijen verhandelt, weten we niet. Dat een zorgverzekeraar inzicht krijgt in voedingspatronen, is niet op voorhand uitgesloten. En dat een ongezond voedingspatroon in de toekomst gevolgen kan hebben voor de hoogte van premies, is best mogelijk.”