Toen het Trimbos instituut verkondigde dat de gevolgen van 4-FA helemaal niet zo ‘xtc light’ bleken te zijn, stonden de kranten er de volgende dag vol mee. Oké, alleen Trouw was twee dagen later. Niet alleen de Nederlandse kranten publiceerden er artikelen over maar ook op veel websites kon men lezen over de effecten van 4-FA.

De psychoactieve stof 4-FA kwam eerst alleen voor in drugs die werden aangeboden als MDMA (ecstacy) of als amfetamine (speed). Het Trimbos instituut meldt dat het gebruik van 4-FA als partydrug an sich rond 2010 gestaag begon toe te nemen en dat het na 2013 steeds sneller ging. Tot 31 augustus 2016  was nog niet bekend dat 4-FA hersenbloedingen en hartproblemen kan veroorzaken.

Over de steeds populairder wordende partydrug hadden al enkele kranten en websites geschreven, ook op drugsfora is 4-FA niet onopgemerkt gebleven. De digitale media leken zich bewust van het groeiende aantal gebruikers van de psychoactieve stof.

Waar 4-FA eerst een relatief goed imago had als ‘xtc light’ – zelfde energielevel, zelfde euforie, meer controle – heeft het nieuws van het Trimbos instituut het tij doen keren. NOS.nl , NU.nl , RTLnieuws.nl, allemaal waarschuwden ze voor de gevaren van 4-FA.

NOS.nl en NU.nl brengen het nieuwsfeit op een vrij algemene manier. Ze leggen kort aan hun lezers uit wat 4-FA is, wat voor effect het op mensen heeft, dat de partydrug niet verboden is en waarom dat het geval is.

RTLnieuws.nl kiest voor een dramatischer aanpak. Om te beginnen de kop van het artikel, waarin “(…) mogelijk al twee doden” al snel de haren overeind doet laten staan – hoewel het woord ‘mogelijk’ vraagtekens opwekt over de betrouwbaarheid. Daarnaast maakt RTLnieuws.nl gebruik van een emotionele quote die gaat over de mogelijke doden “Jonge mensen, die nog een heel leven voor zich hadden”. Door deze beladen woordkeus lijkt het alsof RTLnieuws.nl de lezer niet alleen informatie wil verschaffen, maar ook zijn mening over 4-FA wil beïnvloeden.

 

Een bekend online medium, VICE.com, schreef ook over 4-FA nadat het Trimbos instituut de risico’s ervan bekend had gemaakt. In dit artikel worden vraagtekens gezet bij het illegaal maken van 4-FA. De schrijver zet uiteen waarom hij denkt dat het beter is als 4-FA legaal blijft. Het artikel komt betrouwbaar over door zijn neutrale woordkeus en grote hoeveelheid bronnen.

 

Door het zorgvuldig kiezen van je woorden kun je mensen al een bepaalde richting op duwen. Je kunt mensen helpen hun mening naar die van jou te vormen.