Melania Trump, de echtgenote van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft in de laatste campagnedagen van de Amerikaanse verkiezingen een speech gehouden. De Sloveense sprak over haarzelf als immigrant en haar liefde voor de Verenigde Staten. Ook vertelde ze dat ze zich als first lady wil gaan inzetten tegen cyberpesten. Melania vindt het niet acceptabel dat kinderen anoniem via internet worden gepest.

Melania is maanden zwijgzaam geweest in de strijd tussen Trump en Clinton. Naar eigen zeggen heeft hun 9-jarige zoontje op deze leeftijd een thuisblijvende ouder nodig. De laatste keer dat de potentiële first lady van de Verenigde Staten een toespraak deed was in juli dit jaar en deze bleek veel gemeen te hebben met gedeeltes uit Michelle Obama’s speech. Er ontstond veel commotie en Melania verdween uit de campagnes, tot nu.

Haar speech in Pennsylvania bleef niet onopgemerkt: vrijwel elke krant publiceerde een artikel en NOS The Series maakte een aflevering over de comeback van Melania en haar verontwaardiging over de ruwheid van de samenleving op internet. Als first lady wil ze de gemene online pesters waarden bijbrengen.

Veel gebruikers van sociale media berichtten dat ze cyberpesten wel een opmerkelijk thema vonden, aangezien Donald Trump gedurende zijn campagnetijd nogal eens in opspraak is geweest vanwege zijn aanvallende Twitter-uitspraken gericht op zijn tegenstanders.

Opvallend is het artikel over Melania bij Trouw en de manier waarop de krant de lezer probeert te beïnvloeden. Trouw komt met een retorische vraag, afkomstig van de Washington Post, als kop: “Heeft Melania Trump haar eigen man wel eens ontmoet?” Door deze sarcastisch beladen kop dringt Trouw de lezer een negatief oordeel van Melania op. Daarnaast heeft de rest van het artikel een veroordelende inhoud met sarcastische ondertoon.

Trouw schrijft dat Melania’s uitspraak op de lachspieren werkt en tegenstrijdig is met wat haar man zegt en doet. De krant trekt conclusies en door deze allesbehalve neutrale formulering, tracht deze krant mensen te overtuigen van hun negatieve standpunt over Melania.

Trouw kan beter kiezen voor een neutrale woordkeuze, zeker voor de kop, die als eerste gelezen wordt. In de inhoud kan Trouw, neutraal geformuleerd, ingaan op het feit dat Melania lange tijd buiten beeld is geweest of op (andere delen van) haar speech zonder direct conclusies te trekken. Op die manier komt een artikel betrouwbaarder over en worden lezers niet beïnvloed. Zo kunnen de lezers zelf een mening vormen en conclusies trekken en dat is belangrijk in de verkiezingstijd.