Social media, wie maakt er tegenwoordig geen gebruik van? Nu blijkt dat je langer leeft door intensief gebruik van Facebook te maken. Waar eerst vooral negatief werd gesproken over het toegenomen gebruik van social media, komen nu verschillende media naar voren met het gelukkige nieuws.

 Met enige regelmaat wordt er in de media gesproken over het toegenomen gebruik van social media. Plus daarbij de (nadelige) effecten. Zo kwam de Metro met het artikel ‘Tien x waarom je eigenlijk moet kappen met Facebook’ en op de site psychologisch.nu schrijft psycholoog Marcelino Lopez over hoe social media ons eenzaam en ongelukkig maakt. De berichtgeving van de media is vrijwel negatief over het vele gebruik van social media. Zo zou Facebook onder andere voor depressie en eenzaamheid kunnen zorgen.

Echter kwam deze week een ander verhaal naar boven. Op 1 november kwam de Volkskrant met de volgende ongenuanceerde kop: ‘Onderzoek: mensen met een actief sociaal leven op Facebook leven langer’. Het verhaal dat bij deze kop hoorde is gebasseerd op een onderzoek van vier Amerikaanse onderzoekers Hobbs, Burke, Christakis en Fowler. Uit hun onderzoek bleek dat online interactie met vrienden samen gaat met een lager risico op diverse gezondheidsproblemen. Mensen met veel online sociaal contact hebben een groter gevoel van geluk en daardoor zijn mensen minder gevoelig voor ziekten en zullen hierdoor dus ook langer leven.

Dit is een redelijke grote bewering. Wat opviel is dat verschillende media anders met dit onderwerp omgingen. Veel media namen deze uitspraak rechtstreeks over. Zo was de uitspraak onder andere te vinden op nu.nl en rtlnieuws. Alleen de NRC ging er anders mee om. In de vaste rubriek nrc.checkt worden beweringen gecheckt op waarheid. Zo ook de bewering die de Volkskrant eerder afgelopen week maakte. NRC vond het nodig om de uitspraak dat mensen met een actief sociaal leven op Facebook langer leven, te checken op waarheid.

Dit kwam op 6 november in de krant te staan. Het is namelijk een bewering die niet klakkeloos overgenomen moet worden. Een krant of nieuwssite dient onafhankelijk en op waarheid berust nieuws te publiceren. NRC heeft zelf het onderzoek doorgenomen en geconcludeerd dat er een verband is tussen het gebruik van Facebook en lage sterftekans. Causaliteit wordt zowel in de Volkskrant als de NRC niet genoemd, alleen samenhang. NRC bestempelde de bewering als waar.

Boven genoemd voorbeeld laat zien dat media anders met beweringen omgaan. De bewering afkomstig van de Volkskrant is voor de zekerheid gecheckt door de NRC. Andere media hebben de bewering overgenomen of zelfs aangedikt. Zo kwam EenVandaag met de uitspraak dat Facebook hartstikke gezond voor je is. Dit is misleidend. Als EenVandaag het onderzoek zelf had bekeken kwam het misschien met een andere uitspraak.

 

  • NU.nl; Volkskrant; NRC; PNAS; Metro; Psychologisch.nu