Het is geen geheim dat Donald Trump niet altijd op even goede voet met de media heeft gestaan. Met name tijdens zijn campagne in aanloop naar de presidentsverkiezingen dit jaar, heeft hij de media wanneer hij maar kon beledigd en in diskrediet proberen te brengen. Hij karakteriseerde de media als oneerlijke leugenaars die er alles aan zouden doen om hem het presidentschap door de neus te boren. In speeches tijdens zijn campagne maakte hij er een gewoonte van om te wijzen naar aanwezige journalisten en het publiek tegen hen op te hitsen. Met name de Amerikaanse krant de New York Times moest het ontgelden; Trump vond dat de krant oneerlijke verhalen over hem plaatste, hem opzettelijk zwart maakte en te bevooroordeeld berichtte over de verkiezingen. Zoals gewoonlijk stak the Donald zijn mening niet onder stoelen of banken en ging hij frontaal de aanval in. Dit tot groot genoegen van zijn supporters, die de media als deel van de “gevestigde orde”, of “elite” zien.

 

Na de verkiezingen was de verwachting dat Trump zijn radicalere standpunten zou matigen. Op sommige vlakken lijkt dit ook het geval te zijn; in een interview met de New York Times zei hij deze week bijvoorbeeld open te staan voor een andere houding tegenover klimaatverandering en het klimaatverdrag van Parijs. Deze meer gematigde houding is echter niet terug te zien in de benoemingen van zijn staf. Neem bijvoorbeeld Stephen Bannon, die door Trump is benoemd tot chief strategist (hoofdstrateeg).  Bannon werkte lange tijd bij ‘Breitbart’, een ultrarechtse nieuwswebsite, die bekend staat om onder andere racistische, anti-semitistische en seksistische berichten.

 

Deze dubbelzinnigheid komt ook terug in zijn gedrag tegenover de media post-verkiezingen. Aan de ene kant ging hij in op een verzoek voor een interview van de New York Times, en in dit interview leek hij zijn standpunten enigszins te matigen. Aan het einde van het interview noemde hij de krant zelfs een ‘geweldig Amerikaans juweel’. Dit is een groot contrast met de uitspraak die hij diezelfde morgen op Twitter deed over de krant: @realDonaldTrump: “The failing ‪@nytimes just announced that complaints about them are at a 15 year high. I can fully understand that – but why announce?”

 

Op 20 januari 2017 zal Donald Trump officieel de 45e president van de Verenigde Staten worden, de grootste democratie van de wereld. De vraag die beantwoord zal worden is hoe Donald Trump zal omgaan met de vierde macht van die democratie.