Ze ontkennen de Bondsrepubliek Duitsland, vinden dat de wet niet op hen van toepassing is en willen terug naar 1937. ‘Reichsbürger’ zijn een opmerkelijk Duits fenomeen. De laatste tijd roeren zij zich steeds vaker en ze botsen geregeld met de autoriteiten. Zo opende Rijksburger Wolfgang P. op 19 oktober vlakbij Nürnberg het vuur op vier politieagenten. Eén agent bezweek aan zijn verwondingen.

De politie was naar de Rijksburger toegegaan om zijn legaal aangeschafte vuurwapens in beslag te nemen. De regering vertrouwde de man sinds enige tijd niet meer met de wapens. En dat bleek terecht.

Lange tijd werden de Rijksburgers als een stel idioten afgedaan. De beweging erkent de huidige Duitse bondsrepubliek niet en vindt dat deze de Duitsers is opgedrongen door de Geallieerden. Rijksburgers accepteren geen wetten, regels en autoriteiten van de Duitse staat. Vaak knutselen ze ook zelf legitimatiebewijzen, vlaggen en nummerborden in elkaar. Het heeft politieagenten, ambtenaren en rechters al heel wat hoofdbrekens bezorgd.

Het incident met Wolfgang P. heeft de Rijksburgers in de schijnwerpers gezet. Opvallend is de tegenstelling in de Nederlandse en Duitse berichtgeving. De meeste Nederlandse media onderschatten het gevaar, zo lijkt het.

Het AD en wat kleinere regionale bladen, zoals Dagblad van het Noorden, komen met hetzelfde artikel, waarin de Rijksburgers een verzameling ‘gekkies’ wordt genoemd. Het artikel beschrijft dat er weliswaar rechtsextremistische Rijksburgers zijn die de Holocaust ontkennen en niet vies zijn van moslimhaat, maar dat “de meesten de overheid alleen maar lastigvallen met hun uitgebreide bezwaarschriften tegen van alles en nog wat”.

Trouw benadrukt alleen dat de Rijksburgers die als ambtenaar werken, er rekening mee moeten houden, dat ze hun baan kunnen kwijtraken. Nu.nl komt met het bericht dat er nu ook Rijksburgers in het Duitse politiekorps geïnfiltreerd zijn. De artikelen zijn neutraal en gaan niet verder in op het eventueel gevaar.

In de Duitse media word de onderschatting van Rijksburgers nu neergezet als fatale fout. Der Spiegel benoemt dat veel van de Rijksburgers rechts-extreme ideeën aanhangen en geen geweld schuwen. Ook vraagt het medium zich af in hoeverre de groep met de Alternative für Deutschland, een Duitse anti-migrantenpartij, verbonden is. De ARD meldt dat de Rijksburgers agressiever worden, vaker wapens bezitten en zich meer en meer verbinden. Rijksburgers radicaliseren steeds vaker en veiligheidsdiensten waarschuwen voor toenemend gevaar.

Voor de Duitse politiek is de gebeurtenis in ieder geval reden om de Rijksburgers meer in de gaten te gaan houden. De Beierse minister Joachim Herrmann wil de Rijksburgers hun wapens afnemen – en hij is niet de enige die pleit voor een strengere wapenwet. De Rijksburgers zullen meer te maken krijgen met de overheid. Maar of dat helpt? De overheid bestaat volgens hen namelijk niet eens.