Westerse media hebben de afgelopen weken veel aandacht besteed aan de strijd om Oost-Aleppo. Koppen als ‘Oost-Aleppo dreigt één groot kerkhof te worden’, ‘Bittere strijd om Aleppo is voorbij’ en ‘onduidelijkheid over evacuatie Syrische Aleppo’ prijkten op de voorpagina’s van het NRC, de Telegraaf en de Volkskrant. Het conflict  is echter vaak vanuit dezelfde invalshoek belicht. Bijna alle Westerse media schilderen Assad af als een grote boze wolf die met behulp van Rusland de makke burgers van Aleppo op koelbloedige wijze afslacht.

Deze eenzijdige berichtgeving over Aleppo is ontstaan doordat er een groot gat is in de informatievoorziening over het conflict. “Het is te gevaarlijk voor journalisten om te opereren in Allepo. Maar er is een ontzettende honger naar nieuws uit dit gebied, dus journalisten worden verleid om informatie te aanvaarden die zij uit de tweede hand hebben verkregen”, aldus Patrick Cockburn in de Indepent. Deze informatie is echter gekleurd. De ondervraagden zijn allemaal betrokken bij het conflict en gebruiken de media als spreekbuis voor hun propaganda.

In Westerse media voert het perspectief van de rebellen de boventoon. Dit perspectief is vooral gericht op het lijden van de burgers van Aleppo. Deze lijdende burgers wekken een afkeer op tegen het Syrische regime, omdat zij dit lijden veroorzaakt zou hebben. Dit rebellenperspectief is duidelijk zichtbaar bij nieuwsfoto’s over Aleppo. Op deze foto’s zie je namelijk vooral (gewonde) burgers. Als rebellen al afgebeeld worden, dan is dat meestal als de ‘beschermers’ van het lijdende volk van Aleppo en niet als gewelddadige opstandelingen.

Er zijn ook Westerse journalisten die het propagandaverhaal van het Syrische regime vertellen. Een van hen is de Canadese journaliste Eve Bartlett. “Alles wat u gehoord heeft, is fout. Er is in Syrië geen burgeroorlog. Er is alleen het legitieme regime van Bashar al-Assad, dat onder de Syriërs brede steun geniet in zijn strijd tegen de terroristen in Oost-Allepo”, aldus Bartlett in een video die massaal gedeeld werd op social media. Later bleek echter dat Bartlett werkt voor staatspropagandazender Russia Today. Ze werd dus betaalt door Rusland om deze boodschap te verspreiden.

Aangezien we geen informatie uit de eerste hand hebben over het conflict in Aleppo is het moeilijk om te beslissen welk verhaal we moeten geloven. Het is in ieder geval duidelijk dat niemand het ‘ware verhaal’ over Aleppo kan vertellen omdat onafhankelijke informatie ontbreekt. Daarom is het belangrijk om alles wat in de media bericht wordt over Oost-Aleppo met een korreltje zout te nemen.

  • Cockburn, P. (2016) ‘This is why everything you’ve read about the wars in Syria and Iraq could be wrong’, The independent 2-12.
  • Langendonck van, G. (2016) ‘Oorlogspropaganda komt alle kanten’ NRC 6-12.