• Wie wint Persprijs Rotterdam 2016?

Woensdag 9 november: 17:30 – 20:00. Locatie: Arminius Debatcentrum, Rotterdam

Stichting RD Persprijs reikt woensdagavond voor de elfde keer de Persprijs Rotterdam uit. Deze prijs gaat naar degene die het afgelopen jaar de beste mediaproductie maakte over de havenstad.

Van de 21 gevarieerde inzendingen maken nog vijf kans op de titel. Saskia J. Stuiveling, oud-president van de Algemene Rekenkamer, is voorzitter van de jury. Deze jury bestaat verder uit Maria Heiden, Wim van Krimpen, Kees Weeda en Henk Dam.

De nummer één wint vijfduizend euro en een object die speciaal door glaskunstenaar Ming Hou Chen is ontworpen.

Toegang tot de uitreiking is gratis.

 

  • De gemeentefinanciën verklaard

Dinsdag 8 november, 10:00 – 17:00. Locatie: VNG, Den Haag.

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) organiseert een Masterclass Gemeentefinanciën, die nuttig is voor financieel en regionale journalisten die graag meer kennis verwerven op het gebied van gemeentelijke financiële kwesties. Een aantal deskundige sprekers legt uit hoe de gemeentelijke financiën in elkaar zitten.

Gemeenten krijgen steeds meer taken toebedeeld en meer rijksgeld om die taken uit te voeren. Dit klinkt gunstig, maar tegelijkertijd moeten er fors bezuinigd worden. Tijdens de masterclass worden actuele kwesties zoals de decentralisering van zorgtaken behandeld. Ook wordt gekeken waar journalisten nieuws kunnen vinden.

Sprekers op de masterclass zijn hoogleraar Maarten Allers (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden), financieel deskundige Jan van der Lei (VNG), Paul Hofstra (directeur van de Rekenkamer Rotterdam) en wethouder financiën Detlev Cziesso van de gemeente Apeldoorn.

Inschrijven voor de masterclass kan hier.

 

  • De novembereditie van Politieke Junkies

Vrijdag 11 november: 20:30 – 22:00. Locatie: De Balie, Amsterdam

Politieke Junkies is sinds 2010 dé politieke ‘ontspinshow’. Alles staat in het teken van het ontrafelen van de mooiste en meest bepalende politieke fragmenten, zowel voor als achter de Haagse schermen. Hierbij beloven ze dat je nooit meer naar de politiek kan kijken zoals je dat vroeger deed.

In het programma, gepresenteerd door Martijn de Greve, worden de politieke hoogtepunten uitgepluisd door Binnenhof-watchers en politieke analisten. Deze editie is het ontraadselen aan Floor Bremer (RTL Nieuws), Frans Hendrickx (Volkskrant) en Max van Weezel (Vrij Nederland).

Politieke Junkies vindt net als iedere maand plaats in de Balie.
Koop hier je tickets (€ 12,50) of kijk mee via NPO Politiek, Salto TV of de livestream van De Balie.