• Zwarte Pieten in het Persmuseum

Donderdag 20 oktober 2016 tot en met zondag 8 januari 2017. Locatie: Zeeburgkade 10, Amsterdam.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan,

Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. 

Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer, 

Hoe waaien de wimpels al heen en al weer.

Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe….

Op 12 november, komende zondag, zal de intocht van Sinterklaas eindelijk weer plaatsvinden. Dit jaar zal de goedheiligman met zijn boot aankomen in Maassluis, omringd door vele van zijn pieten. Hoe die pieten er dit jaar uit zullen zien is een kwestie waar veel mensen zich mee bezig houden.

Al jaren bestaat de “zwartepietendiscussie” en in die tijd is er nooit echt diepgang in de discussie gekomen. Nu probeert het Persmuseum daar, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Citaat, een bureau voor Historisch Onderzoek, verandering in te brengen.

In deze  tentoonstelling zal de herkomst van het personage van de Zwarte Piet met drukwerk, pers- en reclameuitingen en audiovisueel materiaal worden laten zien en zal worden getoond hoe de discussie in de afgelopen decennia is veranderd.

Toegangsprijzen liggen tussen de €3,50 voor studenten tot €7,- voor volwassenen.

Klik hier voor meer informatie.

  • Lezing: Constructieve Journalistiek: een oplossing voor de huidige crisis in de media? 

Woensdag 16 november, 20.00u – 22.00u. Locatie: De Nieuwe Liefde, Amsterdam. Voertaal: Engels.

Er is een crisis in de journalistiek: er worden steeds minder kranten gelezen en sociale media worden steeds meer als vervangende nieuwsbronnen gezien. Ook worden veel oorspronkelijke media niet meer vertrouwd of veroorzaken deze een zekere angst bij de consumenten.

Constructieve journalistiek zou een oplossing voor deze crisis kunnen zijn. Deze vorm van journalistiek richt zich op het vinden van oplossingen, door een zeker evenwicht tussen waarheid en perspectief te herstellen. Doordat er oplossingen worden gegeven met deze vorm van journalistiek, wordt de vertrouwensband tussen de lezer en het nieuwsmedium weer hersteld. Tijdens deze lezing zal er gekeken worden naar Nederlandse media die deze vorm van journalistiek al bedrijven, namelijk de Correspondent en VPRO Tegenlicht, en zal er gekeken worden naar de mogelijkheden die deze vorm van journalistiek biedt.

Catherine Gyldensted, de iniatiefneemster van constructieve journalistiek, Karel Smouter, adjunct-hoofdredacteur, Eline Huisman, freelance research-journaliste, Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten zullen spreken onder begeleiding van Roos van Tongerloo, VN-journaliste.

Toegangsprijzen zijn €10,- voor reguliere tickets en €7,50 voor studenten en houders van CJP-kaarten of stadspassen. Tickets kunnen hier besteld worden, meer informatie vindt je hier.

  • Ted Conover spreekt in de Gerard van Westerloolezing

Dinsdag 22 november, 20.00u (inloop vanaf 19.30u). Locatie: Kleine zaal van Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

De jaarlijkse Gerard van Westerloolezing van de Stichting Verhalende Journalistiek staat dit jaar in het teken van de antropologische en etnografische methoden van Ted Conover. Ted Conover is al sinds begin jaren 80 bezig met de antropologische kant van de journalistiek en heeft zich gevestigd als een van de beste participerende journalisten van zijn generatie.

In zijn nieuwste boek, Immersion,  geeft Conover de ervaring die hij in 30 jaar heeft opgebouwd door aan de volgende generatie. In zijn lezing zal hij hier verder op in gaan, ook zal hij een houvast proberen te geven aan journalisten die eenzelfde soort projecten willen gaan ondernemen als hij. Hierbij zal hij kijken naar praktische overwegingen, maar ook naar persoonlijke onderwerpen.

Toegangsprijs ligt op €17,50 voor reguliere ticketa en €7,50 voor studenten. Tickets kunnen hier besteld worden, meer informatie over de lezing is hier te vinden en voor meer over Ted Conover klik je hier.