Met de stijgende belangstelling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, verschijnen er steeds meer memes over de kandidaten. Is dat wenselijk?

Een meme (rijmt op team) is een internet-hype, zoals planking in 2011, maar vaker is het een plaatje (zoals de lazy college student). Een succesvolle meme wordt hergebruikt: als je het bekende plaatje ziet van een jongeman met een bontkraag en een pet op, weet je meteen dat je te maken hebt met een ‘Scumbag Steve’: een aso.

Memes zijn in principe om te lachen, en dat blijkt ook wel uit de slagzinnen van de websites, zoals “the funniest page on the internet” (Quickmeme) of “Go fun yourself” (9gag). Toch worden er ook ernstigere onderwerpen aangesneden. Een groot gedeelte van de recente memes op 9gag gaan over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens Google Trends is er deze maand voor het eerst bijna evenveel interesse voor “funny Trump” als er is voor “funny cat”.

Screen Shot 2016-03-15 at 09.33.36

Is dat wenselijk? Kan satire leiden tot betrokkenheid? Is het een scherpere waakhond dan de journalistiek (mits het goede satire is)? Klopt het dat het alleen grappig is als je ongeïnformeerd bent of geen sterke mening hebt over het onderwerp? Of maakt satire, zoals Chris Aalberts zegt, cynisch? Wat denken de gebruikers zelf?

Daniel Horn, een Engelse gebruiker van 9gag, zegt dat het geen invloed heeft op zijn mening. “Ik maak me niet druk over grapjes die over politici gaan. Het is grappig bedoeld, niet om de steun voor een bepaald iemand te verminderen. Ik zou persoonlijk op Trump stemmen. Grappen beïnvloeden mijn mening niet.”

De Duitse 9gagger Fritz Fröhlich is optimistischer. Hij zegt dat 9gag invloed heeft op de manier hoe hij de dingen ziet, maar op een positieve manier: “Ik denk gewoon meer over dingen na. Bernie Sanders was een naam die ik voor het eerst hoorde op 9gag, en niet in de Duitse media.” Hij geeft het voorbeeld van de wapenwet in de VS. “Persoonlijk vind ik dat vreselijk, maar door 9gag realiseerde ik me hoeveel invloed het op de Amerikaanse cultuur heeft.”

Lynette Amaro vindt ook dat satire positief kan zijn, maar ze waarschuwt ook voor de gevaren van websites als 9gag als die over politiek gaan. “We hebben allemaal te maken met een groeiende politieke apathie. Ik weet zeker dat satire dat erger kan maken. Toch zou ik het niet ontmoedigen. Het is een belangrijk onderdeel van politiek commentaar, op een manier die voor iedereen toegankelijk is. Maar alleen als we ervoor kiezen om daarna zelf onderzoek te doen.”

Karikaturen van 5 republikeinse kandidaten door DonkeyHotey. Creative Commons License. Geen wijzigingen aangebracht.