Op maandag 16 november koppen de grootste kranten van Nederland allen paginagroot over de terroristische aanslagen in Parijs, die vrijdag de dertiende meer dan 130 slachtoffers maakten. Islamitische Staat (IS) eiste de aanslagen op. De aanslagen werden op verschillende plekken in de stad gepleegd. De ochtendbladen De Telegraaf, de Volkskrant en het AD publiceren allen geen artikel op de voorpagina, maar enkel een foto of illustratie met een kop. Hoe framen de kranten hun voorpagina de maandag na de aanslagen?

 

telegraafframingthermometer De Telegraaf kopt groot met de titel: ‘Wat doen wij?’ Boven de titel staan twaalf terroristische aanslagen chronologisch met bulletpoints genoemd op een zwarte pagina. De Telegraaf begint met de aanslagen op 11 september in 2001 in New York en Washington en eindigt met de aanslag in Parijs. De genoemde aanslagen hebben gemeen dat ze veel westerse slachtoffers eisten en dat ze door islamitische extremisten zijn gepleegd. Aanslagen door bijvoorbeeld de Baskische ETA en de Noor Breivik worden niet genoemd. De Telegraaf noemt in de tekst ook het aantal doden van elke aanslag. De moord op Theo van Gogh is de enige aanslag op een eenling die er tussen staat. Dit is ook de enige Nederlands genoemde terroristische aanslag. De Telegraaf framet een wereld waarin veel aanslagen op westerse burgers worden gepleegd door islamitische extremisten. Nu ook minister-president Rutte het cruciale woord ‘oorlog’ in zijn mond heeft genomen, zien we dat De Telegraaf ook aanzet tot actie met ‘Wat doen wij?’

Op de voorpagina staat, naast de opsomming van aanslagen, ook een close up van
brandende kaarsen op een gedenkplek in Parijs om medeleven te  betuigen aan de slachtoffers in Parijs. De Telegraaf geeft hiermee aan dat ze Parijs steunen en meeleven met het Franse volk. Het lijkt ook dat deze foto aangeeft ‘wat wij doen’: rouwen.

Conclusie: De Telegraaf plaatst de aanslagen in Parijs bij een groter geheel en speelt in op de emotie door op de gitzwarte pagina brandende kaarsen te tonen. De Telegraaf scoort hoog op de fram-O-meter: er staat geen informatie over de aanslagen zelf in, maar de krant schept een frame waarin ‘actie’ moet worden ondernomen: ‘Wat doen wij?’

 
vkframingthermometerDe Volkskrant kopt met een compleet rode pagina waar ‘13/11’ zwart opstaat. Het rood knalt er uit, verwijst dit naar bloed, haat of het choquerende aantal doden? De onderkop zegt ‘Frankrijk verklaart IS de oorlog. De aanslagen in Parijs zijn de 9/11 van Europa. Zullen de gevolgen net zo verstrekkend zijn?’ Door de aanslagen van vrijdag te vergelijken met 11 september zet de Volkskrant zelf de toon. Door allebei de aanslagen op dezelfde manier te schrijven, 13/11 en 9/11, impliceert dit een verband, ondanks dat de Amerikaanse en Europese notering van datums anders is en 9/11 dus in september was en niet in november. Na de aanslagen op 11 september 2001 verklaarde de toenmalige Amerikaanse President Bush de oorlog aan de terroristen en viel later Irak aan. Na de aanslagen in Parijs verklaarde de Franse President Hollande de oorlog aan IS. Zal ook Frankrijk het Midden-Oosten aanvallen als wraak? Er zijn al wel aanslagen op IS in de
hoofdstad Raqqa bekend.

Op de voorpagina staat verder een illustratie van een geweer waar het vizier aan het eind op de Eiffeltoren lijkt. Dit benadrukt dat de aanslagen in Parijs verdere gevolgen zullen hebben, aldus de framing van de Volkskrant.

Conclusie: ook de Volkskrant plaatst geen informatie over de aanslagen in Parijs op de voorpagina, maar framet de aanslagen in Parijs als de Europese 9/11, vandaar de hoge score op de fram-O-meter. De Volkskrant focust zich niet op wanneer er actie ondernomen wordt, maar wat de gevolgen van de acties zullen zijn.
adframingthermometerHet AD kopt op maandag: ‘Door het verdriet heen klinkt de vraag: Hoe stoppen we deze terreur?’ Door de lettergrootte lees je in eerste instantie: ‘Hoe stoppen we deze terreur?’ Het AD legt niet uit welke terreur. Gaat dit om de terreur in Parijs of Beiroet, of gaat dit om alle terroristische aanvallen van IS? Dit zou zelfs op terreur van andere terroristische groeperingen kunnen duiden. De Franse driekleur aan de zijkant geeft aan dat Parijs bedoeld wordt. De gestelde vraag impliceert dat de terreur moet stoppen. Welke acties zullen de regeringen ondernemen?

Ter illustratie heeft het AD een paginavullende foto, waarop een huilende vrouw getroost
wordt door twee vrouwen voor een gedenkplek met kaarsen en bloemen. De foto onderstreept het eerder genoemde verdriet. AD probeert met deze paginavullende foto te framen op het verdriet. Anders dan normaal kent de voorpagina een vaandel aan de linkerkant met de Franse driekleur, waarschijnlijk als een teken van solidariteit met Frankrijk.

Conclusie: Ook het AD scoort hoog op de fram-O-meter. Net als de Volkskrant en De Telegraaf geeft het AD geen informatie over de aanslagen op de eerste pagina. Het AD probeert enkel de emotie te framen die de aanslagen oproepen. Dit doet ze met een paginagrote foto met de kop: ‘Door het verdriet heen klinkt de vraag: Hoe stoppen we deze terreur?’