Deze week werd bekend dat het MC Slotervaart miljoenen euro’s winst heeft gemaakt met het produceren en verkopen van heroïne. Het ziekenhuis heeft deze inkomsten verzwegen.

In 2004 stemt politiek Den Haag er mee in om het gebruik van heroïne als geneesmiddel toe te laten. Die heroïne moet ergens vandaan komen en uiteraard niet van straat. Een dochterbedrijf van het MC Slotervaart krijgt de opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) om heroïne te produceren. Deze heroïne wordt vervolgens op achttien locaties in Nederland door hulpverleners aan verslaafden verstrekt. Het ziekenhuis krijgt van het VWS jaarlijks een bedrag van 3 miljoen euro voor het leveren van heroïne. De winst van deze handel, 1 miljoen, ging naar het eigen vermogen van het ziekenhuis en werd niet vermeld op de jaarrekening.

VoorpaginaNRC framingthermometerDe kop Het ziekenhuis draaide op heroine laat aan duidelijkheid niets te wensen over: het het ziekenhuis draaide op de opbrengst die werd behaald met de productie en verkoop van heroïne. De kop doet alsof het ziekenhuis puur kon bestaan door de ‘essentiële’ handel van heroïne. Rechts onderaan de krant de tekst: ‘’Heroïnehandel of verslaafdenzorg?’’, alsof het ziekenhuis een keus moet maken: dealen of zorg.

De afbeelding op de voorpagina lijkt op iets uit de televisieserie Breaking Bad. Er is gekozen voor een letter H die bestaat uit wit poeder, dit witte poeder moet ongetwijfeld heroïne voorstellen. De letter H kan meerdere betekenissen hebben. Ten eerste kan het natuurlijk verwijzen naar de heroïne. Maar, de H is ook een internationaal symbool voor ziekenhuis (hospitaal). En in combinatie met de blauwe achtergrond lijkt het op een bord dat verwijst naar een ziekenhuis. Het beeld doet suggereren dat we het hier over drugsdealers hebben en niet over een ziekenhuis. Mede door de titel en deze afbeelding scoort deze voor pagina hoog op de framingthermometer.

VoorpaginaTrouw
framingthermometerDe kop Grove winst heroinehandel Slotervaart van het Parool slaat een milde toon aan. Het artikel doet dat niet. In de eerste alinea van het artikel staat al de quote: ‘’Bizar dat op een noodzakelijk kwaad wordt verdiend.’’ Verder in het artikel zijn soortgelijke quotes te vinden. Zo zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot: ‘’Heroïneverstrekking is een noodzakelijk kwaad, het is ongewenst dat dat daarop wordt verdiend.’’ 

Ook bij deze voorpagina is gekozen voor een zeer uitgesproken afbeelding. Op deze afbeelding is iemand te zien die aan het ‘chinezen’ is. Dit is de één van de manieren om heroïne toe te dienen. Hierbij legt men wat poeder op een stukje aluminiumfolie wat vervolgens verhit wordt. De dampen worden geïnhaleerd via een buisje. Het Parool had er ook voor kunnen kiezen om een foto van het ziekenhuis zelf te gebruiken. Of voor een foto van een heroïnegebruiker die onder begeleiding van een hulpverlener het middel krijgt toegediend. In plaats daarvan kiezen ze voor deze foto, die een ander beeld oproept. Daarom scoort het Parool net zo hoog op de framingthermometer.