Aandacht voor zikavirus doofde met de Olympische vlam

De ene na de anders sporter kondigde aan dat ze niet naar de Olympische spelen gingen vanwege het zikavirus. Nu de Olympische spelen voorbij zijn, hoor je niks meer over het virus. Wat is er gebeurd?

Vooral onder de golfers waren er veel afmeldingen, zoals McIlroy en Day, terwijl golf na 104 jaar eindelijk weer op het Olympisch programma stond. Het zikavirus was een grote zorg voor alle sporters en stond in het middelpunt van de media-aandacht. NOS had voor en tijdens de zomer van de Olympische spelen nog veel berichten over het zikavirus, maar na de spelen stopte de berichtgeving. De berichten van NOS bestonden uit afzegging van sporters en waarschuwingen van instanties voor het virus. Het laatste bericht dateert van 4 september en ging over het opgelopen aantal besmettingen in Singapore.

NOS is niet de enige die is gestopt met berichtgeving. NRC, Telegraaf en de Volkskrant hadden in augustus nog regelmatig artikelen over het zikavirus. Tijdens en voor de Olympische spelen was het dus populair nieuws, maar nadat de spelen afgelopen waren, was het virus niet meer interessant.

Dat betekent niet dat het compleet uit het nieuws is verwijderd. Sporadisch plaatsten de kranten een artikel in september. Oktober betekende wel het einde met maar één artikel in de Telegraaf. Nu.nl is de enige grote media instantie die wel regelmatig verslag blijft doen van het virus. Wat dan weer bij Nu.nl opvalt is dat ze in augustus niet veel meer artikelen hebben dan de andere maanden.

Is er al een medicijn gevonden? Het zikavirus zorgt niet voor klachten bij geïnfecteerde, maar bij zwangere vrouwen kan het leiden tot een kind met een klein hoofd en een hersenafwijking. Tot nu toe is het virus bij 95 Nederlandse reizigers vastgesteld. Op 21 oktober werd bekend dat de Europese Commissie 45 miljoen vrij heeft gemaakt voor onderzoek. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar diagnostiek, behandelingen en vaccins. Zo’n 30 miljoen van het geld gaat naar onderzoeksgroepen in Europa. Volgens EU-commissaris Carlos Moedas zal het geld een grote stap voorwaarts zijn in het bestrijden van het zikavirus.