Veel mensen denken bij vluchtelingen momenteel vooral aan Syriërs. Maar een andere vluchtelingengroep wordt vaak vergeten: de Somaliërs. Dit valt dan ook te merken aan de Nederlandse media-aandacht. Sporadisch komt het land wel aan bod, maar dan alleen over zijn bekendste exportproduct: piraterij. Maar over de burgeroorlog, die ervoor zorgt dat meer dan miljoen Somaliërs op de vlucht zijn, schrijven de kranten niet. En dat terwijl er sinds begin dit jaar er al 39.465 Somaliërs in ons land wonen. Wordt het geen tijd om ook deze nieuwkomers en hun geschiedenis te leren kennen?

1709694176_d440ba0e8c_z

Left over from the war/ Carl Montgomery/CC BY 2.0

Land van eeuwig conflict

Sinds de jaren negentig wordt Somalië geteisterd door een bloederige burgeroorlog. De radicaalislamitische groep Al Shabaab heeft een groot deel van het Afrikaanse land in zijn macht (het platteland van Centraal- en Zuid-Somalië). Er vallen veel burgerdoden door bomaanslagen, en zowel leden van Al Shabaab als strijders van de regering plegen moorden en maken zich schuldig aan het verkrachten vrouwen en meisjes. Omdat de mensenrechten in dit land niet gewaarborgd worden, zijn er wereldwijd 1.123.022 Somaliërs op de vlucht.

Berichtgeving

Wie zoekt naar Nederlandstalig nieuws over het land krijgt maar en klein aantal berichten te zien, vaak niet afkomstig van de kwaliteitsnieuwsbladen (Volkskrant, NRC etc.). Zo zijn de eerste berichten van december afkomstig van nu.nl, waarvan de meest recente niet eens over de situatie in het land zelf gaat, maar over een Europees verdrag om de Somalische piraterij tegen te gaan. Het eerste bericht door de  Volkskrant over Somalië verschijnt pas in eind oktober en ook deze beschrijft de piraterij.

Ook qua Engelstalig nieuws over de regio is het aantal recente berichten klein. Alleen het Arabische netwerk Al Jazeera maakte onlangs een documentaire en achtergrondverhaal over het land. Dit netwerk staat dan ook bekend om het weergeven van afwijkende verhalen en meningen.

Oud nieuws of nog steeds relevant?

Het feit dat de burgeroorlog al zo lang duurt, kan de reden zijn dat er zo weinig over wordt geschreven. Kranten en andere nieuwsbronnen willen verhalen aan de lezer voorleggen die deze nog niet kent. Aan de andere kant hoort de lezer op te hoogte te worden gebracht van informatie die hij of zij nodig heeft om een ontwikkeling te begrijpen. Met de vluchtelingencrisis is dit absoluut het geval. De media dient de burgers te helpen nieuwkomers te begrijpen en voor te lichten over hun achtergrond. Vaker berichten over ontwikkelingen in het land van herkomst zou daar zeker bij helpen.