Hillary Clinton verscheen een week na de verkiezingen weer op het podium voor Children’s Defense Fund. Haar toekomstplannen zijn nog onbekend. Maar hoe is het eigenlijk andere verliezende presidentskandidaten vergaan? Albert Arnold Gore jr., beter bekend als Al Gore, 45e vicepresident van de Verenigde Staten, was zo’n verliezer. Hij verloor de presidentsverkiezingen in 2000 van George W. Bush.

 

Het was voor Gore niet de eerste keer dat hij meedeed om de race voor het presidentschap. In 1988 werd hij tijdens de voorverkiezingen van de Democratische Partij al eens verslagen door Michael Dukakis. Desalniettemin mocht Gore van 1992 tot 2000  aantreden als 45e vicepresident onder toenmalig president Bill Clinton.

 

Na zijn verloren strijd in 2000 hield Gore zich enigszins op de achtergrond. Toch begon hij tijdens het eerste termijn van Bush al met kritiek te leveren op het Bush-kabinet. Het resulteerde in het boek The Assault on Reason (2007), waarin hij tevens uiteenzette hoe de invloed van televisie de Amerikaanse democratie bedreigt.

 

Naast zijn politieke ambities zet Gore zich sinds jaar en dag ook in voor het milieu. Voor zijn inzet voor het milieu won hij dan ook enkele prijzen. De belangrijkste prijs is de Nobelprijs voor de vrede, die hij in kreeg voor het aan het licht brengen van de gevaren van klimaatverandering. In hetzelfde jaar won hij ook een Oscar voor zijn documentaire An Inconvenient Truth (2006). Gore richtte bovendien twee non-profit bedrijven op met als doel de klimaatverandering op de politieke agenda te zetten.

 

Samen met David Blood richtte Gore in 2004 het bedrijf Generation Investment Management (GIM) op. De beleggingsaanpak van de investeringsmaatschappij is anders dan anderen. Alvorens GIM haar investeringen doet, onderzoekt zij eerst de duurzaamheid van het product. Hierbij wordt er gekeken naar klimaatverandering, milieu, klimaat, armoede en schaarste. Doordat zij op deze manier rekening houden met eventuele problemen in de toekomst, kunnen er hoge beleggingsrendementen worden behaald.

 

Gore is bovendien oprichter en directeur The Climate Reality Project , dat wordt gezien als een van de grootste bewegingen die zich inzet om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Met Gore zijn er circa vijf miljoen leden die via projecten de maatschappij informatie proberen te verschaffen over de hedendaagse klimaatcrisis.

 

De voormalige vicepresident heeft dus alles behalve stilgezeten sinds hij de verkiezingen verloor in 2000. Wellicht wordt hij door het voorstel van Trump om het klimaatverdrag op te zeggen wel geprikkeld om opnieuw een poging te doen in 2020.

 

Bronnen: