Grommende camera’s, dampende persconferenties, botsende meningen en dan … Stilte. Vergeten Verhalen pakt de draad op die journalistiek Nederland heeft laten vallen, druk als ze zijn met het volgende verhaal.

Wat begon als een grap, werd al snel serieus. In de zomer van 2011 openbaarde Ex-profwielrenner en journalist Thijs Zonneveld in een column op Nu.nl zijn droom: een 2000 meter hoge kunstmatige berg in Nederland. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. Ruim vier jaar later horen we niks meer van dit droomgebergte op het vlakke polderland. Wat is er met dit plan gebeurd?

Het plan
Na publiceren van zijn column kreeg Zonneveld zoveel positieve en serieuze reacties van lezers, dat hij besloot het idee verder uit te werken. Een brainstormsessie met het bedrijfsleven, een haalbaarheidsonderzoek en het oprichten van de stichting ‘Die Berg Komt Er!’ waren het gevolg. De Nederlandse berg zou een symbool van groen en duurzaam sporten moeten worden. Media uit binnen- en buitenland stonden in de rij om te berichten over dit bijzondere project. De lijst met gepubliceerde artikelen en video-items in de periode augustus 2011 tot en met december 2012 is immens lang.

Stille dood?
In december 2012 kwam er een einde aan alle media-aandacht voor de Nederlandse berg. Uit een haalbaarheidsstudie van de Technische Universiteit Eindhoven bleek dat het realiseren van een twee kilometer hoge berg in Nederland niet haalbaar is met de techniek, kennis en materialen van dat moment. Ook de kosten voor het project zouden veel te hoog worden. Dit nieuws luidde een lange periode van mediastilte in. Ook zonder de aandacht van de media werd het plan verder uitgedacht, blijkt uit deze reactie van Die Berg Komt Er:

 “De berg is niet haalbaar, dat viel gisteren te lezen in het AD. En ongetwijfeld ook op andere plaatsen. Dergelijk nieuws gaat als een lopend vuurtje. Misschien klopt het bericht, misschien ook niet. We weten het simpelweg niet. Eerlijk is eerlijk, we zijn nog lang niet klaar. We zijn pas net begonnen en verbazen ons over wat er allemaal is bereikt.”

Het plan anno 2015
Op 24 januari 2015 verscheen na een lange periode van radiostilte een bericht over het plan van Zonneveld in het Financieel Dagblad. Het FD vroeg zich letterlijk af: ‘Hoe staat het nu met het idee voor een Nederlandse berg?’ Een echt helder antwoord op die vraag gaf dit artikel niet. Een half jaar later verschafte een bericht op het blog van stichting ‘Die Berg Komt Er!’ meer duidelijkheid.

De initiatiefnemers van het project zijn zich ervan bewust dat er niet veel meer media-aandacht is voor de Nederlandse berg. Volgens hen betekent dit niet dat de berg er nooit gaat komen. In de luwte werkt een grote groep van wetenschappers, bedrijven, wiskundigen, ingenieurs en studenten aan de verdere uitwerking van het plan. Op het blog schrijven zij:

“Dat het nu langzamer gaat dan we hadden gewild, betekent niet dat dit het einde is van Die Berg Komt Er. De berg is er al lang en gaat niet meer weg. De vraag is welke hoofdstukken aan dit project worden toegevoegd en wanneer. Wij geloven nog steeds dat ergens in Nederland een kunstmatige berg verrijst”.

Kortom, het plan bestaat nog steeds, maar er is nog een berg werk te verzetten voordat überhaupt met de aanleg kan worden gestart.