De aardbeving in Nepal trof ook Nederlanders in het hart. Zij gaven dan ook grif: 25 miljoen euro in totaal. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor de besteding van dat geld?

Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de zware aardbevingen in Nepal eerder dit jaar. De eerste beving, op 25 april, was de zwaarste in het land sinds 80 jaar. Op 12 mei werd Nepal nogmaals opgeschrikt door een aardbeving, met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. In totaal vonden bijna 9.000 mensen de dood. Ruim 22.000 mensen raakten gewond en werden er meer dan 8 miljoen mensen getroffen door de ramp.

Na de eerste beving startte onmiddellijk een nationale actie via Giro555 (‘Nederland helpt Nepal’). Giro555 benadrukte dat de Nederlanders erg begaan waren met de Nepalezen. Dat bleek ook wel door het enorme bedrag van 25 miljoen euro dat werd opgehaald voor noodhulp en wederopbouw. Maar als we zo begaan zijn met het lot van de slachtoffers, waarom bekommeren we ons dan niet om de besteding van het geld?

Sinds de aardbevingen verscheen er vrijwel elke dag een artikel omtrent de ramp in onder andere de Volkskrant, de Telegraaf en NRC. Werden er eerder bij NRC niet meer dan tien artikelen per maand over Nepal geschreven, nu verschenen er in april en mei in totaal meer dan honderd. Interesse voor het onderwerp wás er dus wel degelijk, maar nam af sinds het begin van de zomer. NRC berichtte in augustus nog dat maanden na de ramp nog zeventien lichamen waren gevonden. En toen: stilte.

Helemaal uit het nieuws verdween de Nepalese ramp niet. Zo schreef NU.nl in augustus dat Nepal een oproep deed aan Nederlandse ingenieurs voor de wederopbouw. Tevens berichtte de NOS deze maand dat een Nepalese oliemaatschappij om internationale hulp vroeg. Door de handelsblokkade vanuit India is er naast een tekort aan brandstof ook een gebrek aan medicijnen. Tot slot meldde de NOS dat reizen naar Nepal niet langer wordt afgeraden.

Maar hoe zit het dan met het gedoneerde geld? Zijn we niet nieuwsgierig naar hoe dat is besteed? Half september meldde Giro555 dat tot nu toe zo’n 200.000 mensen van de 8 miljoen getroffenen zijn geholpen met het ingezamelde geld. Dit bericht werd maar door weinig Nederlandse media opgepikt: NU.nl, RTL nieuws, metronieuws.nl, het Reformatorisch Dagblad en OneWorld besteedden hier een artikel aan. Maar NRC, de Volkskrant, de Telegraaf en ander landelijke media hebben er geen letter over geschreven.