‘Van überboef tot knuffelcrimineel’ kopte de Volkskrant op 12 oktober 2012. Willem Holleeder zou diezelfde avond in een uitgebreid interview bij College Tour te zien zijn. Zo’n boeiend persoon kon je natuurlijk niet langs je neus voorbij laten gaan. Twan Huys spreekt zijn gast aan met ‘u’ en ‘meneer Holleeder’ om enige afstand te bewaren. Wel zo handig als je met een topcrimineel in gesprek bent.

In het interview zegt Holleeder spijt te hebben van de ontvoering van Freddy Heineken. Waarna de knuffelcrimineel op quasiboze wijze de vraag van een jongen wegwuift: ‘Wat is dit voor een gekkigheid. Jij ging toch strafwerk maken. Ga weg!’ Twan Huys en de studenten lachen. Wat een lolbroek, die Holleeder.

Knuffelbeer

Nevenactiviteiten van ‘onze’ knuffelcrimineel bestonden drie jaar geleden nog uit een column schrijven bij de Nieuwe Revu, een single opnemen met Lange Frans en op de foto gaan met brave BN’ers. Net uit de gevangenis en al een heus mediafiguur: niet iedere crimineel kan dat – gelukkig – zeggen. Maar de ‘Neus’ was geen gevaarlijke griezel die je liet huiveren. Hij was een knuffelbeer die de lachers op zijn hand kreeg.

Psychopaat

Knuffelcrimineel: een grotere paradox kun je niet bedenken. Een knuffel wordt vaak geassocieerd met liefde en warmte. En met een wollig speelgoedbeest. Een crimineel is een kille misdadiger, die geen blijk van empathie uitstraalt. De angstaanjagende onthullingen van Astrid en Sonja Holleeder, de zussen van de ‘Neus’, en ex-vriendin Sandra den Hartog maakten volgens de Telegraaf ‘voorgoed een einde aan het beeld van de knuffelcrimineel’. Holleeders koosnaam is veranderd in ‘psychopaat’, om in de woorden van de gezusters te spreken.

IJskoud

Met name de Holleeder-tapes, gesprekken tussen Willem Holleeder en zijn zussen en ex-vriendin Den Hartog, hebben ertoe geleid dat mensen niet meer met de criminele knuffelbeer op de foto wilden. De tapes werden eind maart 2015 openbaar gemaakt. De grote vriendelijke ‘Neus’ bleek geen teddybeer te zijn, maar een ijskoude crimineel die niet vies is van een bedreiging op zijn tijd. ‘Jij moet je bek houden tegen mij, anders schop ik je door de hele straat’, zegt hij tegen zijn bloedeigen zus. Deze uitspraak is nog mild voor zijn doen. Het zal je broer maar wezen.

Doodsangsten

Daar zit hij dan, in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te Vught. Samen met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Ook niet bepaald een lieverdje. Holleeders zussen slaan doodsangsten uit, nu ze deze week getuigen tegen de praktijken van hun broer. ‘Hij gaat me op alle manieren kapot proberen te maken’, zegt Astrid Holleeder tijdens de zitting. De Holleedertour – ja, die bestond echt – in Amsterdam is sinds maart stopgezet. Holleeder verdient geen celebritytour, maar een levenslange gevangenisstraf.