De spookjihadist heeft zijn entree gemaakt in de jihad-scene en de Nederlandse taal is er weer een woord rijker op. De welbekende jihadzaak heeft de afgelopen tijd zowel de media als de rechtbank bezig gehouden. Talloze namen zijn voorbij gekomen in het proces, waarvan Soufiane Z. misschien wel de bekendste is.

Soufiane Z., zelfbenoemd journalist en documentairemaker – ook wel bekend om zijn rol in de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo over de strijd in Syrië – is terechtgesteld als verdachte in de jihadzaak. Het probleem is alleen dat Soufiane Z. kwijt, vermist of dood is. Volgens de berichtgeving in de Volkskrant is er sinds eind januari 2015 geen teken van leven meer vernomen van de ‘spookjihadist’. De krant prefereert het woord tussen aanhalingstekens te zetten. Ook de verwijzing in de tekst naar het spookproces, komt  tussen aanhalingstekens te staan.

Soufiane Z. zou omgekomen zijn tijdens de strijd in Syrië. Zijn advocaat Nooitgedacht geeft in de Telegraaf aan dat noch familie noch overheidsdiensten iets van hem hebben gehoord. De zaak rond de jihadist, zou hiermee uitlopen op een spookproces. Een spookproces, rondom een spookjihadist wel te verstaan. Zowel in het nieuwsbericht van 6 oktober als in het nieuwsbericht 8 oktober, komt het woord niet terug in de kop. Het woord wordt wel genoemd in de tekst, wederom tussen aanhalingstekens. In de meest recente berichtgeving (4 november) vinden we spookjihadist wel boven het artikel.

Vermist of dood?

De rechtbank besluit in oktober om de zaak tegen Soufiane Z. te staken. Het Openbaar Ministerie daarentegen, blijft volhouden dat er geen officiële overlijdensakte van Soufiane Z. bekend is. Er zouden geen officiële documenten, verklaringen, foto’s of ooggetuigenverslagen bekend zijn. Ook de NOS maakt gebruik in de berichtgeving hierover gebruik van het woord spookjihadist in de kop, tussen aanhalingstekens. In de tekst kiest de NOS ervoor om te verwijzen naar ‘spoorloze Syriëganger’.

#Jihadzaak

Gebrek aan aandacht of berichtgeving is er in ieder geval niet rondom de jihadzaak. Saskia Belleman, juridisch verslaggeefster, gebruikte de hashtag #jihadzaak op Twitter als een van de eerste. Ook de term spookjihadist wordt op Twitter fanatiek gehashtagged. Een twitteraar zegt:”Ik vind alle variaties op jihad wel een rijkdom van onze taal! #spookjihadist #jihadgala #jihadtiener”.

Aandachttrekker

Een jihadist angstbeelden op, bommen en geweld. De manier waarop over Soufiane Z. wordt gesproken, draagt bij aan deze (terechte) negatieve lading rondom zijn persoon. Tevens wordt spookjihadist door vele media op een bijna populistische manier gebruikt. Het woord, vaak gebruikt in de titel, fungeert meestal als aandachttrekker van het stuk. Het is natuurlijk overduidelijk dat het gebruik van het woord ‘jihad’ in de media over het algemeen niet positief bedoeld is. Dit terwijl jihad in de Islam helemaal niet voor geweld hoeft te staan.