Het dekoloniseren van de Universiteit van Oklahoma gaat gepaard met het hernoemen van ‘Columbus Day’. Inheems Amerikaanse studenten willen de naam veranderen in ‘Indigenous Peoples’ Day’. De reden is dat de huidige naam voor de feestdag beledigend is, en hen zou herinneren aan de culturele genocide die is gepleegd door de kolonisering van Amerika in 1889.

Ophef

Dit meldde  The College Fix, een nieuwssite speciaal gericht op studenten. Een term die vaak voorbij komt is ‘whitewashing’. Niet alleen inheems Amerikaanse studenten protesteren tegen dit fenomeen. Op 10 Augustus 2015 kopte het AD: ‘’Ophef na ‘whitewashing’ in film over rellen Stonewall’’. Er hangt dus een zeer negatieve gevoelswaarde om dit woord heen.

‘’White’’

Vroeger betekende ‘white’ in het woord whitewashing het verven van een vieze schuur met kalk, om koeienmest te bedekken. Het oppervlak ziet er dan goed uit, terwijl het echte probleem zich eronder verschuilt. Dit komt al dichterbij de huidige betekenis van het woord whitewashing. Onopvallend, terwijl het idee achter whitewashing viezer is dan je zou denken.

Whitewashing in de praktijk

Een van de voornaamste vormen van ‘whitewashen’ speelt zich af in Hollywood; namelijk het casten van blanke acteurs voor rollen die bestemd waren voor niet-blanken. De onlangs uitgebrachte film  ‘Suffragette’ kwam onder veel kritiek te liggen door whitewashing. In een artikel van Huffington Post  werd de film beschimpt omdat het vooral zou gaan over blanke feministische strijders, en daardoor niet-blanke vormen van feminisme zou negeren. Onder het oppervlak van al die glitter en glamour speelt zich een veel groter probleem af: racisme.

Verschillende meningen

In het artikel van The College Fix werd ook een tegenstrijdige mening gegeven in de vorm van een Facebookbericht. Deze student identificeert zich als inheems Amerikaans, en was het niet eens met de petitie die gestart is om de namen te veranderen. ‘’Onnodig’’, vindt hij het, ‘’focus maar op dat de historie van inheems Amerikaanse groepen blijft voortbestaan, richt je op goede voorlichting van onze geschiedenis’’.  Whitewashing is dus overal aanwezig en de student is van mening dat sommige vormen van vertegenwoordiging belangrijker zijn dan anderen.

Frames creëren

Het paradoxale aan whitewashing is dat niet alleen een frame is, maar ook frames creëert. Frames zijn te vinden in alle uithoeken van de media. Whitewashing is een framingmethode waarbij westerse kenmerken voorop worden gesteld. De gevolgen van deze manier van framen zijn zeker te merken in de hedendaagse samenleving.