Gedwongen door bezuinigingen verblijven steeds meer kwetsbare ouderen in ziekenhuizen, in plaats van in wijkverpleeghuizen. Bijzonder lector Transmurale Ouderenzorg Bianca Buurman heeft van het AMC subsidie gekregen om een ‘buurtziekenhuis’ te realiseren, en zo te onderzoeken of dit het probleem op kan lossen.

De bezuinigingen waardoor het probleem is ontstaan waren er op gericht om de zorg voor patiënten meer thuis te laten plaatsvinden. Het gevolg is echter dat ouderen door huisartsen nu vaak naar het ziekenhuis worden doorgestuurd. Ziekenhuizen raken daardoor overvol met ouderen die daar niet thuishoren.

Buurman wil nu een ‘laagcomplexe’ medische zorg in de wijk realiseren, vertelt ze op de site van de Hogeschool van Amsterdam. In zo’n voorziening kan de patiënt geholpen worden met handelingen die thuis niet kunnen, zoals het aanleggen van een infuus. In tegenstelling tot in een ziekenhuis, wordt de patiënt in een buurtziekenhuis ook gestimuleerd om uit bed te komen en te bewegen.

Het onderzoek gaat in maart van start. Het buurtziekenhuis zal gerealiseerd worden in Amsterdam Zuidoost, niet ver van het AMC.

imagehttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:AMC_-_panoramio_-_Rokus_C_(1).jpg