Chronisch ziek en ‘vaste klant’ in het ziekenhuis zijn, dat wens je niemand toe. Zeker geen kind in de bloei van zijn of haar leven. Om de ‘ziekenhuisdrempel’ te verlagen en chronisch zieke kinderen een steuntje in de rug te geven, is er Franniez. Franniez biedt chronisch zieke kinderen door middel met hun verzamelspiraal een geluksmomentje tijdens ziekenhuisbezoeken. Kinderverpleegkundige Franny Slingerland is het stralende lichtpunt achter Franniez en vertelt over de ‘spiraal met een verhaal’.

 

Franny Slingeland
Foto Franny Slingerland door Ben Nienhuis

Speciaal voor chronisch zieke kinderen

Franniez is een particulier initiatief van drie medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Één van hen is kinderverpleegkundige Franny Slingerland. Franny merkte dat er reeds spaarsystemen bestonden om een regelmatig ziekenhuisbezoek voor zieke kinderen ‘leuker’ en ‘lichter’ te maken, maar ontdekte ook dat deze allemaal toegespitst waren op een specifieke ziekte. Zo zijn er kanjerkralen voor kinderen met kanker en Tikkies voor kinderen met een hartafwijking, maar voor de grote groep van 80.000 chronisch zieke kinderen was er in Nederland alleen de welbekende grabbelton. “Een chronisch ziek kind komt vaak in het ziekenhuis, maar wordt nooit beter. En voor die kinderen was er nog niets. Daar moest verandering in komen,” licht zij toe.

De Franniez Methode

De Franniez Methode is bedacht voor chronisch zieke kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar. Franniez biedt een verzamelsysteem bestaande uit een spiraal met kleurrijke schakels. Een chronisch ziek kind ontvangt een spiraal en kan vervolgens de schakels en bijbehorende stickers verzamelen. “Een stuk leuker dan steeds hetzelfde cadeautje uit de grabbelton vissen,” zegt Franny.

Met de kleurrijke schakels en verschillende stickers kunnen chronisch zieke kinderen hun ziektebeeld(en) en behandeling(en) zichtbaar en bespreekbaar maken. Elke schakel kan aan beide zijden beplakt worden. Elke sticker is voorzien van een positieve afbeelding (denk aan: een regenboog, vlieger, zandkasteel) en is symbolisch gekoppeld aan een ziekenhuisgerelateerde gebeurtenis. Zo ontvangt een chronisch ziek kind dat sondevoeding krijgt een cocktail-sticker en krijgen de kinderen een dolfijn-sticker zodra zij naar huis mogen, omdat dat “dol fijn” is. Franniez kunnen vervoerd worden in een bewaarkoker. Deze is bewust niet transparant gemaakt, maar paars of blauw gekleurd. “Zo kan het kind zelf bepalen of hij of zij de Franniez wil laten zien of niet,” licht Franny toe.

Lichtpuntjes

Franniez stelt zichzelf als doel chronisch zieke kinderen een steuntje in de rug te geven. Franny vertelt: “Mijn streven is een kind hoop en moed te geven, maar ook zijn of haar ziekte bespreekbaar te maken. Kinderen nemen Franniez mee naar school om er een spreekbeurt over te houden en laten de spiraal trots zien aan opa en oma. Zelfs in het ziekenhuis knopen kinderen onderling gesprekken aan over hun Franniez. Hoe mooi is dat?” Ook artsen en verpleegkundigen staan versteld van de bijzondere open gesprekken die kinderen voeren dankzij Franniez.

De schakels dienen als ware lichtpuntjes voor chronisch zieke kinderen, vertelt Franny. Al blijft het concept van een ziekenhuisverzamelsysteem volgens haar een dubbele betekenis hebben: “Ik zou willen dat de spiraal leeg bleef, dan maakten de kinderen ten minste niet zoveel mee.” Dat controversiële gevoel wordt gelukkig goedgemaakt door de reacties van kinderen en hun ouders. Hoewel het nooit leuk is om naar een ziekenhuis te gaan, biedt het ‘speeltje’ wel de troost, hoop en steun die chronische kinderen nodig hebben volgens de verpleegkundige. “Tegenover een lange, vervelende dag vol onderzoeken, injecties en foto’s, kunnen wij nu een aantal schakels voor de spiraal zetten.”

 

Franniez
Foto Franniez door Ben Nienhuis

Toekomstplannen

De Franniez Methode werd één jaar geleden als pilot gelanceerd in het LUMC, maar is inmiddels uitgerold in meer ziekenhuizen dan men op twee handen kan tellen. Franny Slingerland, de verpleegkundige die ooit het idee had ‘iets’ voor chronische kinderen te ontwikkelen kan haar ogen niet geloven. “Ik ben zo trots. Ik had nooit kunnen dromen dat het zo groot zou worden,” vertelt ze.

Momenteel wordt er achter de schermen aan een tafelstandaard en een ophangsysteem voor Franniez gewerkt in samenwerking met een mytylschool (een aangepaste school voor gehandicapte kinderen) onder het mom ‘kinderen voor kinderen’. Daarnaast staat het uitbrengen van geschreven dagboeken in, naast de bestaande digitale dagboeken, op de planning. “En dan stoppen we, want het gaat uiteindelijk om het verzamelsysteem,” sluit Franny met een tevreden glimlach af.

 

Uitreiking eerste Franniez, foto door: Franniez
Uitreiking eerste Franniez, foto door Franniez