Door Tom van der Horst

Huisartsen in Twente komen met een nieuw initiatief om huisartsen en andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten beter met patiënten in contact te brengen. Een Twentse huisarts bedacht een groepsapp waardoor communicatie tussen huisarts, zorgverleners en patiënt sneller en makkelijker kan verlopen. De arts zou via de app vragen van de patiënt kunnen beantwoorden of berichten van de fysiotherapeut of thuiszorg over de patiënt kunnen lezen.

Voor ouderen is dit een ontwikkeling waarin zij met de tijd mee moeten gaan. Is deze digitalisering een probleem? Frank van der Aa, woordvoerder van ouderenorganisatie ANBO, vindt van niet. De zorgsector digitaliseert. Zo is er een app voor mantelzorgers en patiënten waarin tijdschema’s gedeeld worden. Van der Aa ziet dat ouderen op digitaal gebied een inhaalslag aan het maken zijn. Een deel van de ouderen is bezorgd over de digitalisering, maar met uitleg en begeleiding gaat er een nieuwe wereld voor hen open, stelt hij. Hij vindt de nieuwe app een goed initiatief.

Voor problemen met privacy van de patiënten is Van der Aa niet bang: “Cybercrime en gedoe met hackers houd je altijd wel. Dan zou je niks digitaal kunnen doen. Ik neem aan dat ze goed hebben nagedacht over de bescherming van patiëntgegevens. We moeten er maar gewoon vanuit gaan dat het veilig is. En de meest persoonlijke dingen kun je beter niet over zo’n app bespreken.”