De maat is vol voor de werknemers van zorginstelling Laurens in Rotterdam. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens de vakbondsbijeenkomst die FNV Zorg & Welzijn organiseerde. Zij willen dat de zorginstelling de geplande reorganisatie stopzet. Wanneer dit niet gebeurt overwegen zij vervolgacties. Woordvoerder Arjanne Hoogendoorn laat namens Laurens weten graag met de vakbond om tafel te gaan.

Op 11 februari 2016 marcheerden ruim honderd werknemers van zorginstelling Laurens in een protestmars door de straten van Rotterdam. Daarbij overhandigden zij een brandbrief aan de Raad van Bestuur. Deze brief is gebaseerd op een enquête die FNV afnam onder de werknemers van Laurens. De resultaten tonen volgens Cihan Lacin, belangenbehartiger bij FNV, aan dat het structureel fout gaat bij de zorginstelling: 82 procent van de respondenten geeft aan onvoldoende tijd te hebben om cliënten de zorg te bieden die zij nodig hebben. Daarnaast stelt 69 procent van de ondervraagden dat zij dagelijks een tekort aan personeel op de werkvloer ervaren. Toch blijft de zorginstelling bij haar besluit 219 werknemers te ontslaan.

Lacin laat weten dat er daarom nu actie moet worden ondernomen bij Laurens: “Het is geen vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf. We moeten nu handelen.” Vervolgacties zijn hierbij nodig, omdat de Raad van Bestuur de urgentie van de kwestie niet lijkt in te zien. “Wij hadden verwacht dat er na het overhandigen van het rapport meteen een datum geprikt kon worden om te overleggen, maar daar zijn we nu al een week mee bezig. Dan vraag ik me af hoe serieus ze willen werken aan een oplossing.”

Volgens Lacin ligt de oplossing voor het probleem binnen handbereik. Hij legt uit dat door de FNV-campagne Red de Zorg 210 miljoen euro beschikbaar is gekomen voor verpleeg- en verzorgingshuizen. “Dat geld is onder andere bedoeld om werkgelegenheid te stimuleren en werkdruk te verminderen. Wij hebben bij Laurens aangegeven dat zij dat geld moeten aanvragen. Ze geven immers zelf aan dat ze in een benarde financiële positie zitten. Het is voor ons verwarrend dat zij nog geen actie hebben ondernomen om aanspraak te maken op dit geld.”

Hier denkt zorginstelling Laurens anders over. Hoogendoorn laat namens de zorginstelling weten volop bezig te zijn met de aanvraag van het geld. Ze merkt hierbij op van inzicht te verschillen met FNV: “Volgens ons is dat geld bedoeld voor dagbesteding en opleidingen. We nodigen FNV dan ook uit om toe te lichten hoe het geld kan worden ingezet om banen te behouden.” Verder wil de zorginstelling pas 26 februari inhoudelijk reageren op het rapport van FNV.