Deze maandag is het Wereld Kinderkankerdag. Op deze dag wordt er speciale aandacht besteed aan kinderen met kanker. Jaarlijks worden er 840 kinderen met die diagnose behandeld en krijgen 550 kinderen de diagnose kanker toegeschreven. Binnen een nieuw kinderkankercentrum wordt onderzoek naar en behandeling van kinderen met kanker geconcentreerd om de overlevingskans van patiënten te vergroten.

Wereld Kinderkankerdag is een campagne om het bewustzijn voor kinderen met deze ziekte te vergroten. Marinka Draaijer, beleidsmedewerker van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) benadrukt het belang van deze dag: “Op deze manier wordt er stilgestaan bij het feit dat er kinderen met kanker zijn die een zware behandeling ondergaan. Maar ook aan kinderen die van de ziekte zijn genezen of kinderen die aan de ziekte zijn overleden wordt ondersteuning geboden.” Ook Bert Albertse, woordvoerder van het het Utrechtse Prinses Máxima Centrum sluit zich hierbij aan: “Het doel van deze dag is dat kinderen met kanker en hun ouders een hart onder de riem gestoken wordt.”

Centrum voor kinderoncologie

Afgelopen week sloeg minister Schippers van Volksgezondheid al de eerste paal in de grond van het Utrechtse Prinses Máxima Centrum. Binnen dit centrum wordt onderzoek naar en behandeling van kinderen met kanker geconcentreerd. Elbertse geeft aan dat de Nederlandse behandeling van kinderen met kanker tot de beste van de wereld behoort. “Onze ambities liggen hoog. We zitten al tien jaar op 75 procent overlevingskans van kinderen met kanker. Een op de vier kinderen overlijdt nog steeds aan deze ziekte. Dit kan beter, vinden wij. Daarom is besloten om onderzoek naar kinderkanker en artsen bij elkaar te brengen binnen een ziekenhuis.” De bouw van het nieuwe ziekenhuis moet in 2018 voltooid zijn.