De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) houdt morgen, 13 februari, een jongerensymposium in Utrecht. Tijdens dit symposium zullen vraagstukken rond jongeren en euthanasie centraal staan. Sebastiaan Hattink van NVVE Jongeren geeft aan dat het evenement is uitverkocht en dat er een kleine honderd man aanwezig zal zijn.

“Het voornaamste doel van het symposium is het onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken van het zelfgekozen levenseinde bij jongeren”, legt Hattink uit. De documentaire ‘Ik laat je gaan’ van Kim Faber zal worden vertoond en er worden lezingen gegeven door onder andere schrijfster Myrthe van der Meer, filosoof Lammert Kamphuis en schrijver Kluun.

NVVE Jongeren zet zich al drie jaar in om het onderwerp euthanasie en jongeren bespreekbaar te maken. De meest recente cijfers melden dat er in 2014, 59 patiënten van veertig jaar en jonger waren die euthanasie pleegden of hulp bij zelfdoding kregen. Naast het symposium organiseert NVVE Jongeren ook maandelijkse bijeenkomsten, geeft Hattink aan. “We organiseren verder Café Doodnormaal, dat is iedere maand in een andere stad en daar gaan we in een kleine groep het gesprek aan over het vrijwillig levenseinde.”