De gemeente Leiden heeft een noodopvang aan de Wassenaarseweg ingericht voor 250 vluchtelingen. De vluchtelingen wachten daar op een plek in een asielzoekerscentrum en het begin van de asielprocedure.

Zoals iedere Nederlandse gemeente is Leiden verplicht vluchtelingen met een verblijfsvergunning woonruimte aan te bieden. Om de sociale woningmarkt niet te belasten en te voorkomen dat inwoners die op een wachtlijst staan nog langer op een huis moeten wachten, voegt de gemeente op korte termijn extra tijdelijke huurhuizen toe aan de Leidse woningmarkt.

‘Onze zoektocht naar (deels tijdelijke) uitbreiding van de woningvoorraad is niet eenvoudig. We zoeken onderdak voor een groot aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zodat er meer ruimte komt in de asielzoekerscentra (AZC’s)’, verklaart burgemeester Henri Lenferink in de stadskrant. ‘We verwachten dat we dit jaar, verspreid over de hele stad, voor vele honderden mensen extra woonruimte kunnen realiseren, waarbij we de belangen van Leidenaren die op zoek zijn naar een sociale huurwoning niet uit het oog verliezen.’

Naast noodopvang biedt de gemeente taallessen aan, zodat vluchtelingen na hun asielprocedure snel mee kunnen draaien in de Leidse samenleving. De lessen worden in Engels-Nederlands en Arabisch-Nederlands aangeboden.