Jeugdzorg Nederland heeft per 1 maart een nieuwe voorzitter: Hans Spigt. Hij was voorheen voorzitter van Jeugdcultuurfonds Utrecht en van Wonen boven Winkels en lid van de Taskforce Kenniscentrum Handhaving van gemeente Utrecht. Spigt is gekozen als voorzitter omdat hij een ‘gemeentelijk profiel’ zou hebben.

Spigt was eerder wethouder in Dordrecht en Utrecht. Jeugdzorg stelt dat hij ‘goed weet hoe het werkt binnen de gemeenten’. Daar ging het echter niet altijd goed. In 2009 raakte Spigt in opspraak omdat hij meerdere malen geen juiste informatie verschafte over de veiligheidssituatie in het complex van Drechtwerk, waar hij in het algemeen bestuur zat. Begin 2015 werd Spigt aangesteld als ‘aanjager banenafspraak overheidssector’, wat wil zeggen dat hij toeziet op de afspraak van het kabinet om in 2025 125.000 extra banen te hebben gecreeërd voor mensen met een beperking.

PvdA-raadslid in Dordrecht Jacqueline van der Bergh, met wie Spigt in het verleden samenwerkte, denkt dat hij geschikt is als nieuwe voorzitter Jeugdzorg Nederland. Waar liggen zijn kwaliteiten? “Hij (Spigt, red.) stapt overal op af”, aldus Van der Bergh. “Hij kan goed overleggen met mensen en samenwerken. Zijn sterke punt is dat hij mensen kan verbinden. Verder heeft Hans een goed netwerk en weet hij alles van de sociale sector, ook van Jeugdzorg.”

PvdA-fractievoorzitter in Utrecht Marleen Haage merkte dat Spigt in zijn korte periode als wethouder makkelijk contact kon maken. “Ik kan mij herinneren dat we na een campagne met de lokale afdeling wat zijn gaan drinken in een oude buurkroeg en dat hij toen helemaal uit het niets ging praten met een paar oude mannen. Terwijl hij ze helemaal niet kende. Tot in de late uurtjes heeft Hans staan praten.”

Haage denkt dat Spigt genoeg ervaring heeft om de nieuwe voorzitter van Jeugdzorg Nederland te worden. “Op veel plekken in Nederland zijn er nog problemen met de decentralisatie. In Utrecht heeft Hans daar een mooie basis voor gelegd als wethouder. Zijn opvolger plukt daar nu de vruchten van.”

Haage ziet in Spigt vanwege zijn karakter een goede leider voor Jeugdzorg Nederland. “Ik denk dat Hans in kan spelen op ontwikkelingen die zich voordoen”, aldus Haage. “Hij ziet het vaak aankomen. Verder heeft hij een sociaal hart. Als kinderen te weinig hulp krijgen vanuit Jeugdzorg, dan gaat hij er direct achteraan.”