Geert Hoefman

De veranderingen in de zorgsector hebben niet alleen consequenties voor patiënten, ook het vak van zorgverlener zal er de komende jaren anders uitzien. “Van de mbo’ers die de verzorging of verpleging ingaan wordt steeds meer ondernemingsgezindheid gevraagd”, zegt Geert Hoefman, docent Maatschappelijke Zorg aan het ROC Leiden.

 

 

Een nieuw curriculum
In Leiden wordt actief nagedacht hoe ROC’s studenten kunnen klaarstomen voor de arbeidsmarkt van morgen. In het komende studiejaar wordt een verplicht vak ondernemende vaardigheden opgenomen. Hiernaast discussiëren ROC-bestuurders momenteel op lokaal niveau over de keuzevakken voor komend jaar. “Er komt een keuzevak ondernemerschap voor studenten die hier affiniteit mee hebben. Dit vak is bedoeld om onze studenten de vaardigheden aan te leren om zzp’er te worden. Als we de studenten niet opleiden voor de flexibele arbeidsmarkt, dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn”, aldus een anonieme docent van het ROC Mondriaan*.

ROC Leiden

De mbo’er wordt zzp’er
De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler, ook op het gebied van zorg. Verzorgers werken steeds vaker individueel in plaats van in team. Dit biedt verzorgers de mogelijkheid om zichzelf te profileren als zzp’er. Wie na zijn opleiding een baan zoekt, krijgt volgens Hoefman maar zelden een vast contract. “Instellingen gebruiken flexibele contracten om financiële stromingen in de markt op te vangen. Sommige organisaties gaan ook over de kop, omdat ze te veel vaste medewerkers in dienst hebben.” Volgens Hoefman blijven opleidingen achter op deze ontwikkeling.

Driekwart van deze mbo’ers kan niet zelfstandig aan de slag
Volgens Hoefman zullen zijn studenten in de toekomst vaker bij patiënten thuisbegeleiding moeten geven. Dit gebeurt nu al vanuit ondersteuningspunten en wijkcentra. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Hij erkent tegelijkertijd ook dat het aantal studenten dat zelfstandig kan werken een beperkt gezelschap vormt: “Op basis van mijn ervaring in de zorg maak ik de inschatting dat een kwart van de studenten die de opleiding Verplegende volgen zelfstandig aan de slag kan.”

We mogen best wat vragen
Er bestaat nog een groot verschil tussen het vak ondernemende vaardigheden, dat vanaf dit jaar verplicht is voor studenten van de opleidingen Verzorgende als Verplegende, en het keuzevak ondernemerschap waarmee studenten echt de vaardigheden leren om zzp’er te worden. Het is de vraag of van mbo’ers verwacht kan worden dat ze naast Verzorgende ook zzp’er worden. Hoefman staat hier positief tegenover: “We mogen best wat eisen van onze studenten. De stemming onder docenten is dat het niveau wel wat hoger mag en een groot aantal van onze studenten een hoger niveau ook aan kan.”

 

*Naam bekend bij de redactie.