Dit weekend sneeuwde het al op verschillende plaatsen in Nederland. Het winterweer houdt aan: de komende dagen wordt er vorst verwacht. Zowel in Maastricht als in Leeuwarden gaat nu ook de winterregeling voor daklozen in, waardoor daklozen gratis kunnen overnachten en vaak zelf een warme maaltijd kunnen krijgen.

Steden als Amsterdam, Den Haag en Zwolle startten al eerder met de winterregeling. De meeste gemeenten houden een richtlijn aan van twee dagen achtereen een gevoelstemperatuur onder de min vijf graden Celsius. Vaak wordt de opvang mogelijk gemaakt door opvangorganisaties zoals het Leger des Heils. Zij bieden slaapplaatsen, waarvoor normaal gesproken een kleine vergoeding voor wordt gevraagd, gratis aan. Op sommige plekken is het zelfs mogelijk om een warme douche te krijgen en schone, warme kleding.

Door aanhoudende kou is het vaak te gevaarlijk om buiten te slapen. Daklozen kunnen onderkoeld raken of zelfs overlijden. Als de temperatuur stijgt, gaan de normale opvangregels weer gelden. De extra opvang is vaak ook niet te lang houdbaar, vertelt Annette von Unruh van OGGZ in Groningen. De volle opvangplekken kunnen spanningen opleveren en ook voor het personeel is het zwaar.

Op deze kaart is te zien in welke steden daklozen gebruik kunnen maken van winteropvang voor daklozen en ook hoe koud het de komende nacht zal zijn.